вівторок, 6 липня 2021 р.

Справа на мільйон. Депутати Токмацької міської ради вирішили долю нічийного врожаю

 Минулої п’ятниці на території Токмацької громади ( Новопрокопівський старостинський округ) моніторингова  комісія виявила 36 гектарів  самозахопленої  земельної ділянки, де вже дозріла пшениця і настав час збирати врожай. Але хто протизаконно захопив і засіяв землі комунальної власності громади, хто на цьому  вже не один рік заробляє мільйони і не сплачує податки   встановити не вдалося. Зловмисник заховався, бо запахло жареним, вірніше  кримінальним провадженням за ст. 197-1 ККУ «Самовільне зайняття земельної ділянки».  

Оскільки  на сьогодні є замовільно захоплена земельна ділянка. Є  на цій землі пшениця, але немає її господаря. Тож долю нічийного врожаю депутати Токмацької міської ради виріщували на позачерговій сесії, що відбулася 5 липня під головуванням міського голови Ігоря Котелевського.





При розгляді цього питання депутат Ігор Пінчук пропонував дати 5 днів горе-фермерам для явки з повинною та оформлення дозвільних документів на обробку самозахоплених земельних ділянок на території Токмацької громади.

Лунали пропозиції звернутися із заявою до поліції, міській владі ще раз зустрітися з асоціаціями фермерів та з ними обговорити ситуацію, що склалася у громаді  із замозахопленими землями.

У відповідь  на це пролунала репліка: «Поки ви будете радитися і чекати, вони приїдуть вночі,  скосять на нашій землі врожай і тоді шукайте вітра у полі! І порахуйте скільки  втратить бюджет громади».

Крапки над «і» у дебатах розставила депутатка Людмила Будовська. Вона «пропісочила» Новопрокопівську старосту Наталію Бут, мовляв: не може такого бути, щоб староста не знала хто на території колишньої сільської ради протизаконно захопив  і обробляє 36 га землі, що передана до  комунальної власності Токмацької громади. 

А потім Людмила Андріївна висловила свою позицію:

- Я за те, що вся земля громади повинна бути на «світу». Хто користується землею, повинні платити податки. Ті, хто самочинно захопили і обробляють землі громади, знають, що це протиправно? Знають! Перед тим як незаконно засівати лани,  з якою фермерською асоціацією радилися зловмисники? З ніякою! Тому не треба говорити нам про фермерські асоції, - відрізала депутатка і звернулася до міського голови Ігоря Котелевського з пропозицією ставити питання на голосування.

- Як депутати міської ради покажіть, що це погане явище, коли землі громади захоплюються і обробляються незаконно. Висловіть свою позицію участю у голосуванні, від Вас ніхто не просить щось інше,- звернувся до колег-депутатів секретар міської ради Віктор Загуменний.

- Хто голосує «проти» - у того рило у пуху, - більш їдку репліку кинув у сесійну залу депутат Олександр Хомічук перед голосуванням .

Тому під час голосування «проти» ніхто руки не підняв, 9 -  утрималися. 19 депутатів проголосували за рішення, яким уповноважили КП «Управляюча компанія «Контакт» на збір нічийного врожаю,  збір врожаю на вільних земельних ділянках комунальної форми власності в межах території Токмацької міської територіальної громади та на реалізацію отриманої продукції.




Відповідним рішенням депутати також затвердили у новій редакції Статут КП «Управляюча компанія «Контакт», де розширені види діяльності підприємства, зокрема на вирощення і збір сільгосппродукції на землях комунальної власності громади.

Людмила АРМАН,

Михайло АРМАН,

фото