субота, 30 жовтня 2021 р.

Смачні страви з шампіньйонів

 Ці чудові гриби доступні будь-якої пори року. Їх споживання благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, знижує вміст в крові цукру і холестерину, підвищує імунітет і зміцнює нервову систему. Народна медицина лікує шампіньйонами мігрень  та  інший головний біль. А в кулінарії гриби широко використовують для приготування салатів і закусок, перших та других страв, випічки.

 

Картопляні кульки з шампіньйонами

Інгредієнти:


картопля – 10 шт.

борошно – 1 скл.

панірувальні сухарі – 1 ст.л.

Для начинки:

шампіньйони – 50 гр.

цибуля – 1 шт.

олія – 1 ст.л.

сіль, перець за смаком.

Для тушкування:

рослинна олія – ½ скл.

Спосіб приготування:

Картоплю очистити та натерти на дрібній тертці, додати борошно, сіль, перемішати, сліпити кульки, зробити в них поглиблення для фаршу з шампіньйонів.

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії на сковороді.

Шампіньйони відварити хвилин 10, дрібно нарізати і додати до цибулі, поперчити, посолити.

Покласти фарш в поглиблення, кульки обваляти у борошні, змішаному з сухарями, злегка обсмажити на сковороді. Перекласти в жаровню, на дно якої налита олія, тушкувати близько годину в заздалегідь розігрітій духовці.

 

Салат з шампіньйонами


Інгредієнти:

макаронні вироби – 300 гр.

шампіньйони – 200 гр.

варений окост – 250 гр.

морква – 2 шт.

зелень петрушки – 15 гр.

варені яєчні жовтки – 3 шт.

часник - 2 зубчика

сік двох лимонів;

рослинна олія;

сіль, перець за смаком.

 

Спосіб приготування :

Макарони відварити. Гриби нарізати і протушкувати в рослинній олії, додати роздавлений часник і продовжити тушкувати.

Моркву нарізати тонкими смужками і бланшерувати. Окіст нарізати кубиками, зелень подрібнити.

Змішати з макаронами і грибами. Змішати лимонний сік, яйця і рослинну олію, посолити, поперчити, добре розмішати.

Залити соусом блюдо і знову все акуратно перемішати.

 

Суп з шампіньйонами

Інгредієнти:


шампіньйони – 250 гр.

картопля – 2 шт.

дрібні макарони – 100 гр.

морквина – 1 шт.

цибулина – 1 шт.

подрібнена зелена петрушка – 1 ст.л.

сіль, перець

 

Спосіб приготування:

Овочі (картоплю, моркву, цибулю) і гриби помити, почистити і порізати невеликими шматочками. Спочатку відварити в окропі протягом 15-20 хв. шампіньйони, тоді довести кількість рідини до двох літрів, додати бульйонний кубик, подрібнені картоплю, моркву і цибулю.

Варити усі овочі до готовності, після чого додати до супа тоненькі макарони і приправи, поварити ще 3-5 хв. Коли макарони зваряться, додати в каструлю зелену петрушку, дати закипіти і вимкнути.


Яйця, фаршировані шампіньйонами


Інгредієнти:

шампіньйони – 6 шт.

яйця – 6 шт.

шинка – 50 гр.

цибулина – 1 шт.

помідори – 2 шт.

вершкове масло – 2 ст.л.

зелена петрушка – 10 гр.

сіль, перець за смаком.

Спосіб риготування:

Яйця зварити круто, охолодити, очистити, розрізати навпіл, вийняти жовтки. Жовтки розім'яти.

Шампіньйони відварити, подрібнити і разом з подрібненою цибулею обсмажити на вершковому маслі. Додати дрібно нарізану шинку і 5 розім'ятих жовтків. Посолити, поперчити, ще тушкувати і цією начинкою заповнити половинки яєць, з'єднати їх разом і поставити на блюдо, заздалегідь трохи зрізавши частину нижньої половинки для стійкості.

Посипати жовтками, що залишилися, прикрасити зеленню петрушки, навкруги розкласти нарізані кружечками помідори.

 

Шампіньйони у фритюрі

Інгредієнти:


шампіньйони – 250 гр.

борошно – 1 скл.

зелень кропу – 10 гр.

зелень петрушки – 10 гр.

рослинна олії для фритюру – 1 скл.

сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

Борошно змішати з сіллю і перцем в мисці, помістити в неї гриби, змочені злегка водою і добре перемішати.

Олію налити в каструлю або глибоку сковороду. З грибів струсити зайве борошно і партіями обсмажити в гарячому фритюрі.