Ці чудові гриби доступні будь-якої пори року. Їх споживання благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, знижує вміст в крові цукру і холестерину, підвищує імунітет і зміцнює нервову систему. Народна медицина лікує шампіньйонами мігрень та інший головний біль. А в кулінарії гриби широко використовують для приготування салатів і закусок, перших та других страв, випічки.
Картопляні кульки з шампіньйонами
Інгредієнти:
картопля – 10 шт.
борошно – 1 скл.
панірувальні
сухарі – 1 ст.л.
Для начинки:
шампіньйони – 50 гр.
цибуля – 1 шт.
олія – 1 ст.л.
сіль, перець за смаком.
Для тушкування:
рослинна олія – ½ скл.
Спосіб приготування:
Картоплю очистити та натерти на дрібній тертці, додати борошно, сіль, перемішати, сліпити кульки, зробити в них поглиблення для фаршу з шампіньйонів.
Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії на сковороді.
Шампіньйони відварити хвилин 10, дрібно нарізати і додати до цибулі, поперчити, посолити.
Покласти фарш в поглиблення, кульки обваляти у борошні, змішаному з сухарями, злегка обсмажити на сковороді. Перекласти в жаровню, на дно якої налита олія, тушкувати близько годину в заздалегідь розігрітій духовці.
Салат з
шампіньйонами
Інгредієнти:
макаронні вироби
– 300 гр.
шампіньйони – 200
гр.
варений окост –
250 гр.
морква – 2 шт.
зелень петрушки –
15 гр.
варені яєчні
жовтки – 3 шт.
часник - 2
зубчика
сік двох лимонів;
рослинна олія;
сіль, перець за
смаком.
Спосіб приготування
:
Макарони
відварити. Гриби нарізати і протушкувати в рослинній олії, додати роздавлений
часник і продовжити тушкувати.
Моркву нарізати
тонкими смужками і бланшерувати. Окіст нарізати кубиками, зелень подрібнити.
Змішати з
макаронами і грибами. Змішати лимонний сік, яйця і рослинну олію, посолити,
поперчити, добре розмішати.
Залити соусом
блюдо і знову все акуратно перемішати.
Суп з шампіньйонами
Інгредієнти:
шампіньйони – 250
гр.
картопля – 2 шт.
дрібні
макарони – 100 гр.
морквина – 1 шт.
цибулина – 1 шт.
подрібнена
зелена петрушка – 1 ст.л.
сіль, перець
Спосіб приготування:
Овочі (картоплю, моркву, цибулю) і гриби помити, почистити і порізати
невеликими шматочками. Спочатку відварити в окропі протягом 15-20 хв. шампіньйони, тоді довести кількість рідини до двох літрів, додати бульйонний кубик, подрібнені картоплю, моркву і цибулю.
Варити усі овочі до готовності, після чого додати до супа тоненькі макарони і приправи, поварити ще 3-5 хв. Коли макарони зваряться, додати в каструлю зелену петрушку, дати закипіти і вимкнути.
Яйця, фаршировані шампіньйонами
Інгредієнти:
шампіньйони – 6
шт.
яйця – 6 шт.
шинка – 50 гр.
цибулина – 1 шт.
помідори – 2 шт.
вершкове
масло – 2 ст.л.
зелена
петрушка – 10 гр.
сіль, перець за смаком.
Спосіб риготування:
Яйця зварити круто, охолодити, очистити, розрізати навпіл, вийняти жовтки. Жовтки розім'яти.
Шампіньйони відварити, подрібнити і разом з подрібненою цибулею обсмажити на вершковому маслі. Додати дрібно нарізану шинку і 5 розім'ятих жовтків. Посолити, поперчити, ще тушкувати і цією начинкою заповнити половинки яєць, з'єднати їх разом і поставити на блюдо, заздалегідь трохи зрізавши частину нижньої половинки для стійкості.
Посипати жовтками, що залишилися, прикрасити зеленню петрушки, навкруги розкласти нарізані кружечками помідори.
Шампіньйони у фритюрі
Інгредієнти:
шампіньйони – 250
гр.
борошно – 1 скл.
зелень
кропу – 10 гр.
зелень
петрушки – 10 гр.
рослинна
олії для фритюру – 1 скл.
сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Борошно змішати з сіллю і перцем в мисці, помістити в неї гриби, змочені злегка водою і добре перемішати.
Олію налити в каструлю або глибоку сковороду. З грибів струсити зайве борошно і партіями обсмажити в гарячому фритюрі.