неділя, 30 січня 2022 р.

Токмацька порадниця. Чим корисні різні крупи

 Крупи суттєво відрізняються не тільки виглядом та смаком, а й своєю харчовою цінністю.

Дієтологи підрахували разову порцію крупи для однієї людини - не більше 50-200 г розсипчастої вареної крупи або 200-250 г в'язкої каші. Найкраще упродовж тижня вживати не менше 3-5 різних видів круп. Сьогодні «Токмацька порадниця» розповість вам про  10 найпопулярніших і найкорисніших продуктів із злаків та бобових.




 1. Гречка

Найцінніша з усіх круп, адже містить найбільше вітамінів групи B, зокрема В2, а також РР, С, Е, амінокислоти, рекордну кількість мінералів (магній, калій, фосфор, залізо), рослинний білок.

Особливо корисна для маленьких дітей, школярів, вагітних жінок та хворих. Рекомендується: при анемії (низькому рівні гемоглобіну), цукровому діабеті, захворюваннях судин.

Найкраще їсти з молоком.

 2. Вівсянка

Містить вітаміни групи В, біотин, селен, клітковину.

Зменшує рівень холестерину, нормалізує кислотність, поліпшує травлення, очищує організм, позитивно впливає на стан шкіри.

Найкраще їсти з молоком, йогуртом, сухофруктами, ягодами та нарізаними шматочками свіжими фруктами.

Мінуси: вівсяні каші, пластівці швидкого приготування легко засвоюються і відкладаються у вигляді зайвих кілограмів. У декого вівсянка викликає алергію. Не рекомендується людям, які не переносять глютен і білок.

 3. Сочевиця

На жаль, колись дуже популярна сочевиця - червона, жовта, сіра, оранжева, зелена і чорна - нині обділена увагою в Україні. Але надзвичайно цінна. Давні греки її називали м'ясом для бідних. 100 г містять 26 мг білка, що рівноцінно 200-грамовій пачці кисломолочного сиру. 200-грамова порція сочевиці - денна норма фолієвої кислоти. Як і всі бобові культури, сочевиця містить набагато більше білків, аніж злакові. Багата на харчові волокна, клітковину, вітамін В1 (тіамін) і фосфор.

Калорійність: 310 ккал.

Мінуси: погано поєднується з фруктами та тваринними білками, у деяких людей може викликати печію, метеоризм. Протипоказана при подагрі, захворюваннях суглобів і сечокислому діатезі.

 4. Кукурудзяна крупа

Містить залізо, кремній, натрій, фосфор, хром, цинк, витамін РР, а також каротин (вітамін А). Виводить з організму токсичні речовини, корисна при серцево-судинних захворюваннях.

 

Мінуси: у дітей здатна викликати діатез на щоках. Любителі мамалиги і поленти, вживаючи їх у великих кількостях, можуть набрати зайву вагу.

 5. Рис

Справжнє джерело енергії та вуглеводів.

Добре виводить шлаки, позитивно впливає на товстий кишківник. Тим, хто хоче схуднути чи при діареї, бажано їсти на воді, без жирів. Рекомендується тим, хто погано переносить білок.

Мінуси. Білий шліфований рис надто швидко засвоюється. Містить менше білку, ніж попередні крупи. Якщо постійно їсти тільки рис, в організмі не вистачатиме вітаміну В1.

 6. Пшоно

Містить вітаміни, мідь, цинк, магній та фосфор, вітамін D - і тим пшоняна каша набагато корисніша за будь-яку картоплю. Виводить з організму шлаки, токсини, іони важких металів. Допомагає зняти нервову напругу і фізичну втому. Зміцнює нігті та волосся. Корисна для людей із зайвою вагою і мешканців екологічно забруднених регіонів. Рекомендується їсти з медом.

Мінуси: повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами, набуваючи гіркуватого присмаку. Важко засвоюється людьми зі зниженою і нульовою кислотністю.

 7. Перловка

Крупа зі шліфованих зерен ячменю містить такі корисні речовини, як фосфор, магній та кальцій, а також лізин (сприяє зміцненню кісток та сухожиль і має певні противірусні властивості). Допомагає при закрепах. Поліпшує стан шкіри, освіжає колір обличчя. Корисна для спортсменів та людей інтенсивної фізичної праці і розумової праці. Корисно їсти з медом.

 8. Пшенична крупа

Крупа із розмелених зерен пшениці. Містить цинк та срібло, залізо, фосфор, цирконій, бета-каротин, вітаміни В1, В2, РР, рослинні білки, жири, та крохмаль. Відновлює сили, корисна при підвищених фізичних навантаженнях.

Мінус: протипоказана людям з алергією на пшеничний білок і білий хліб.

 9. Ячна крупа

Ця крупа — не що інше, як нешліфовані частинки ядра ячменю. Містить багато клітковини, дає тривале відчуття ситості, чудовий “віник” для організму. Рекомендується для схуднення та очищення організму від шлаків. Корисна для печінки.

Мінуси: погано поєднується з яєчним білком. Не рекомендується у надмірній кількості вагітним (певні речовини можуть викликати передчасні пологи), а також протипоказана хворим на глізинову ентеропатію.

 10. Манка

Містить фітин (органічна сполука фосфору). Корисна дітям, підліткам, хворим з гастритом і виразкою шлунка та надто схудлим, знесиленим людям. Позитивно впливає на кістки, м'язи та шлунково-кишковий тракт.

Мінуси: здоровим дорослим людям манними кашами захоплюватися не варто. Манка містить дуже мало вітамінів. Якщо їсти одну манку, можна швидко набрати зайву вагу і при цьому не отримати багато корисних речовин