понеділок, 4 листопада 2019 р.

Дифтерія наступає: без паніки, робіть щеплення


Ще не стихли  пристрасті по кору, як в Україні з’явилась нова загроза – дифтерія.
За словами завідуючого  Токмацьким  міжрайонним відділом обласного лабораторного центру Миколи Бажана, це  гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, потихеньку, але розповсюджується по областях.
 Серед симптомів дифтерії  — біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів. До дії дифтерійного токсину чутливі практично всі органи людини, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. Хвороба небезпечна, може викликати смерть.
Тож лікарі радять не чекати, доки хвороба прийде в область, а тим паче у Токмак та район, і вже робити щеплення. Жителі  Токмака, Молочанська зможуть безкоштовно зробити щеплення від дифтерії у Центрах первинної медико-санітарної допомоги, а сільські жителі – в сільських амбулаторіях.Як зазначила директорка Молочанського центру ПМСД Катерина Рубан, мед заклад отримав 180 доз і отримає ще 100 доз вакцини проти дифтерії. І наразі готовий провести безкоштовні щеплення усім бажаючим.
Людмила АРМАН