пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

До чого тут Пологи, або Народна ініціатива з «вазеліном»



13 лютого відбулося засідання Токмацької районної виборчої комісії, на якому були присутні 10 із 16 членів комісії. Дивно, але на засідання комісії не запросили Анну Ремчук, членкиню  комісії  від ПП «Опозиційний блок». На запитання «Чому не запросили?» пролунала відповідь: «Не дозвонилися?».
Ну я думаю, в разі потреби  компетентні органи розберуться з якого телефону «не дозвонилися» і чи взагалі телефонували … «не своїм».
Засідання вела голова комісії Валентина Ляхова ( ВО «Батьківщина»). 

Тут треба віддати належне ВО «Батьківщина». На засіданні Токмацької районної виборчої комісії члени комісії - представники цієї політсили -  були усі.  Більше того, на засіданні комісії були присутні керівник районної організації  ВО «Батьківщина» Дмитро Яйло і керівник міської організації  ВО «Батьківщина», депутат Токмацької районної ради від ВО «Батьківщина» Олег Матвієнко. Обидва були зареєстровані  з посвідченнями кореспондента газети "Токмацькі вісті". На мої – професійного журналіста і головної редакторки газети «Таврія» - прохання показати журналістське посвідчення і назвати від якого  ЗМІ присутній на засіданні   районної виборчої комісії  журналіст Матвієнко, «колега» цього не зробив.

Зареєстровані для участі в засіданні районної виборчої комісії журналісти 
Нє, ну шо Ви мене питуєте: «Якої, якої газети?». Ви читати вмієте – «Токмацькі вісті»!
Ті Чи не тому, що газета «Токмацькі вісті»  з серпня 2019 року з друку не виходить, у торгівельну мережу Токмака і району ось вже півроку не надходить,  а остання публікація на інтернет-порталі газети «Токмацькі вісті» датується  31 липня 2019 року.
Як журналіст Олег Матвієнко під час засідання комісії у блокнот нічого не нотував, фото не знімав. Зате після його вказівки «Нехай сидять!» голова районної виборчої комісії дозволила депутатам районної ради Олександру Шаповалу і Олегу Кузнєцову, Таврійському сільському голові Ірині Буравській   бути присутніми на засіданні комісії. На засіданні комісії журналіст Матвієнко  намагався затулити рота Ірині Буравській, залякуючи її поліцією. 
Він образив мене, професійного журналіста, яка на засіданні комісії виконувала свої професійні обов’язки. Від журналіста Матвієнка дісталося і депутатці районної ради Анастасії Антипенко. А як він поводився з членом районної виборчої комісії Юлією Мовчан. 

 Ну то все можна побачити на відео.
А тепер по суті. На засіданні комісії розглядалося питання про припинення повноважень депутатів Токмацької районної ради Сергія Катречка і Петра Долі за народною ініціативою.
Як повідомила голова комісії Валентина Ляхова, за припинення повноважень  депутата Катречка було зібрано 454 підписи народу Токмацького району , а за Долю – 450.
Таврійська сільська голова Ірина Буравська цікавилася, чому не збирали підписи у населених пунктах Таврійської сільської ради, у селах Таврія, Новогорівка, Зелений Гай, Чорноземне. Чому не збирали підписи серед жителів цих сіл, які на виборах 2015 року голосували за своїх односельців Сергія Катречка ( проживає у селі Таврія) і Петра Долі ( проживає у селі Новогорівка), авторитетних і поважних людей, фермерів, які ніколи не пройдуть повз чужу біду, допомагають односельцям, сільським школам, амбулаторії, завжди приходять на допомогу жителям району. На це запитання сільської голови пролунало:
- Не відповідай!
Натомість, член районної виборчої комісії Григорій Марінов ( ВО «Батьківщина») все допитувався в  Ірини Буравської:
-          Ви з міста Токмака? Ви з міста Токмака?

Коли ж йому пояснили, що Ірина Буравська Таврійський сільський голова, представник території, де Сергія Катречка і Петра Долю обрали в депутати районної ради, з вуст Марінова пролунало:
-          Ви з округа. Так ви шо проти Токмака?!  Ви прийшли у Токмак голосувати за Пологи!
Ви б бачили обличчя та очі Ірини Буравської у цю мить. І можна було б пропустити цей, на мою думку,  недоречний на засіданні Токмацької районної виборчої комісії закид на Пологи. Як би не одна деталь.
Підписи за припинення повноважень депутатів Токмацької районної ради Сергія Катречка і Петра Долі збиралися у січні 2020 року. Саме в цьому ж місяці у нас у Токмаку  і в Токмацькому районі серед мешканців Токмака, Молочанська і сіл проводився збір підписів під зверненням до перших осіб  нашої країни з проханням залишити на мапі Запорізької області шостий - Токмацький район з центром у місті Токмак ( адже, як відомо, є пропозиції Токмацький район ліквідувати, і приєднати його до Пологівського району з центром у Пологи).
Тож мене цікавить: «А чи хто припускав, що під час збору підписів,  простих сільських людей могли просто-напросто ввести в оману, брати у них підписи за збереження Токмацького району, а використовувати за припинення повноважень депутатів Токмацької районної ради Сергія Катречка і Петра Долі?».
Не знаю кому  як, а особисто мені «народна ініціатива» більше схожа на  розправу над депутатами районної ради Сергієм Катречком і Петром Долею, за ініціативи яких у кінці грудня 2019 року на сесії Токмацької районної ради було достроково припинено повноваження заступника голови районної ради Валерії Матвієнко ( дружини присутнього на засіданні районної виборчої комісії журналіста Олега Матвієнка, депутата Токмацької районної ради від ВО «Батьківщина»).
Більш детально про це за цим посиланням
 Засідання районної виборчої комісії проходило непросто, голові комісії Валентині Ляховій читати протоколи явно було важко. Як це було, дивіться на цьому відео.

Людмила АРМАН