субота, 21 листопада 2020 р.

Страви з гарбуза

 

Гарбузи вважають прикрасою осені і її символом. Зазвичай з  нього готують кашу на молоці з  крупою.  Про те  можна використовувати гарбуз ще в десятках цікавих страв. Ми вирішили розповісти, як можна використовувати цей корисний і смачний продукт у повсякденному раціоні та підібрали декілька  цікавих рецептів з гарбуза.

 

Овочеве різото з гарбузом

Інгредієнти:



 200 г м’якоті гарбуза,
 1 ст. л. рису,
50 г твердого сиру,
 1,2 л м’ясного або курячого бульйону,
50 мл білого сухого вина,
 50 г вершкового масла,
 олія, сіль – до смаку.

Для декору:
невеликий гарбуз «гітара».

Спосіб приготування:

Рис промийте, залийте  водою і дайте  настоятися 1,5 години.

М’якоть гарбуза наріжте шматочками та присмажте на олії. Потім наріжте цибулю та додайте до гарбуза. Додайте до них  рис, продовжуючи смажити на повільному вогні доти, поки рис не вбере олію.

У посуд із рисом і овочами влийте вино та продовжуйте тушкувати, поки вино не випарується. Потім влийте один ополоник гарячого бульйону і тушкуйте до випаровування. Коли бульйон вбереться, влийте ще один ополоник – так до кінця вливайте бульйон, поки він не скінчиться, при цьому весь час помішуйте рис.

Коли вливатимете  останній ополоник бульйону, додайте тертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішайте і зніміть з плити. Накрийте гарбузове різото кришкою та дайте настоятися 10-15 хвилин.

Гарбуз «гітару» розріжте уздовж, видаліть м’якоть, використовуйте як блюдо для подачі різото на стіл. Перш ніж подавати різото, дно та стінки блюда-гарбуза вистеліть  фольгою і наповніть різотто.

 

Паста з гарбузом


Інгредієнти

150 г макаронних виробів,

100 г очищеного гарбуза,

1 зубчик часнику,

50 г твердого сиру,

2-3 листочки базиліку,

2-3 ст.л  олії,

сіль за смаком.

Спосіб приготуваня

Одразу ставимо воду на сильний вогонь і коли вона закипить — кидаємо варитись макарони. На приготування макаронів із твердих сортів знадобиться близько 15-20 хвилин.

Одночасно із цим розігріваємо сковорідку з олією, кидаємо туди роздавлений зубчик часнику перед приготуванням гарбуза. Гарбуз слід нарізати мілкими кубиками і обсмажити із сіллю до золотої скоринки.

Готові макарони змащуємо парою капель олії, зверху викладаємо гарбуз, натираємо на мілкій тертці сир та прикрашаємо листочками базиліку.

 

Солоний пиріг із гарбузом і сиром

Інгредієнти:


 150 г гарбуза,

100 г твердого сиру,

1 жовток,

олія,

сіль, перець,

дрібка прованських трав.

Спосіб приготування

Очистити гарбуз та нарізати його тонкими скибочками. Обсмажити на сковорідці із сіллю і оливковою олією майже до готовності. За бажанням можна попередньо кинути в олію роздавлений зубчик часнику для аромату.

Сир натерти на тертці. Викласти на деко пергамент, зверху тісто. Тісто змащуємо збитим жовтком. На тісто — скибочки гарбуза і сир. Посипати їх чорним перцем та прованськими травами. Завернути по краях тісто на декілька сантиметрів, закривши начинку (але не повністю).

Випікати слід пиріг при 170 градусах близько 20хвилин. Можна змастити його трішки оливковою олією, якщо бажаєте отримати хрусту скоринку.

 

Гарбузовий лате


Інгредієнти:

Для сиропу:

200 г почищеного гарбуза,

120 мл води,

100 г цукрової пудри,

по пів ложки меленої кориці, гвоздики, мускатного горіха, імбиру.
Для кави: 250 мл кави,

80 мл молока

 20 мл вершків низької жирності.

Спосіб приготування

Розігрійте духовку на максимальній температурі та запікайте шматочки гарбуза на протязі 40 хвилин. Для цього необхідно викласти їх на деко, замотаними у фольгу. Розмотайте гарбуз та збийте його міксером. Додайте всі інші компоненти для сиропу і поставте у каструлі на легкий вогонь. Варіть протягом 15 хвилин, може трішки більше, щоб він загустів.

Для приготування кави — спочатку змішайте сам гарячий кавовий напій із 1ст.л гарбузового сиропу. Молоко з вершками міксером збийте протягом хвилинки, щоб піднялась пінка та обережно влийте у склянку з кавою.