суботу, 11 вересня 2021 р.

Українські галушки

 Про полтавські галушки чули не лише в Україні а й далеко за її межами. Галушки стали справжнім символом не лише Полтавської області, а й цілої України. Звісно ж існує величезна кількість рецептів та способів приготування цієї страви. Однак аби поласувати справжніми галушками не обов’язково їхати в столицю галушок чи володіти якимись спеціальними кулінарними навичками. Їх легко можна приготувати власноруч за рецептами, що ми вам пропонуємо  у цій добірці .

Галушки картопляні

Інгредієнти:


картопля – 500 грамів,

яйця – 2 шт,

олія соняшникова – 1 чайна ложка,

масло вершкове – 2 столові ложки,

борошно пшеничне – 1 десертна ложка,

сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю очистити та відварити до готовності в підсоленій воді. Готову картоплю потовкти та протерти до консистенції однорідного пюре. До злегка охоловшого картопляного пюре додати яйця та борошно, за необхідності посолити. Все гарно вимішати та сформувати з тіста невеличкі галушки. Варити галушки в солоному окропі 8 хвилин. Подавати такі галушки до столу можна як окрему страву, приправивши її шкварками, смаженою цибулею та/або свіжою зеленню, або у якості гарніру до бульйону.

 

 Полтавські галушки з куркою та грибами

Інгредієнти:


борошно – 3,5 склянки.

шампіньйони – 300 г.

куряча грудка – 400 г.

цибуля ріпчаста – 2 шт..

кефір – 0,5 л.

яйця – 2 шт.

сода – 1 ч. л.

сметана – 180 г.

вершкове масло – 30 г.

сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

У глибоку посудину налити кефір, додати соду, яйця та сіль. Перемішати вінчиком. Просіяти борошно та додати до кефіру невеличкими порціями для уникнення грудочок.

Викласти тісто на присипаний борошном стіл та вимішати, додаючи необхідну кількість борошна. Тісто має вийти еластичним, але не надто тугим. Готове тісто перекласти в миску, накрити рушником та дати йому відпочити.

Цибулю нарізати кільцями та обсмажити до золотистого кольору. Гриби нарізати невеличкими шматками. Курячу грудку нарізати маленькими шматочками та додати до цибулі разом із шампіньйонами. Посолити, поперчити та смажити до готовності.

Із тіста скатати товсті ковбаски, нарізати порційними шматочками. Відварити шматочки тіста у підсоленому окропі, доки вони не піднімуться на поверхню води. Вийняти, дати стекти рідині.

Перекласти галушки в горщики, зверху викласти гриби та м’ясо. Додати вершкове масло, сметану та столову ложку води.

Розігріти духовку до 200 °C та запікаємо галушки протягом 20 хвилин.

 

Гречані галушки


Інгредієнти:

борошоно гречане – 2 склянки,

яйця – 2 шт,

сало або бекон - 100 грамів

цибуля ріпчаста – 2 шт

вода – близько 0,5 літра

Спосіб приготування:

Спочатку сало нарізати дрібним кубиком та покласти до сотейника й розпочати смажити. Як тільки з сала почне витоплюватися смалець додати дрібно посічену цибулю, перемішати, смажити до золотавого кольору. До готової засмажки додати 1 склянку води та варити хвилин 5-7.

Для приготування тіста на галушки,  з’єднати гречане борошно з яйцем, водою та дрібкою солі та гарно вимісити. Готове тісто розкачати та нарізати  невеличкими шматками. Занурити галушки в киплячу воду з засмажкою та варити близько півгодини. Подавати страву разом з відваром злегка притрусивши пошаткованою свіжою зеленню. Приправити галушки можна сметаною.

 


Галушки з сиром


Інгредієнти:

сир кисломолочний 600 грамів,

яйця курячі 4 шт,

борошно пшеничне пів склянки,

масло вершкове – 100 грамів,

сухарі панірувальні пшеничні–  2 столові ложки

цукор за смаком.

Спосіб приготування:

Сир протерти блендером або на м’ясорубці.  Протертий сир викладаємо до миски та додаємо цукор, половину підготованого борошна, 1/3 масла та присолюємо. Всі інгредієнти розтерти до однорідної маси. Наступним кроком ввести заздалегідь збиті в піну яєчні білки. Вимішане тісто викласти на робочу поверхню притрушену борошном. Розкачати сирне тісто в «ковбаску» завтовшки сантиметр – півтора та нарізати її на невеличкі шматочки-галушки. Варити сформовані галушки в киплячій воді 15 хвилин.

Готові галушки вийняти з окропу, полити розтопленим маслом та посипати сухарями.

 

Галушки з яблуками

 Інгредієнти:


борошно пшеничне 3 склянки,

молоко незбиране ¾ склянки,

яблука 8-10 штук,

яйця – 4 шт,

сіль  ½ чайної ложки,

цукор 1-2 столові ложки,

масло вершкове 1,5-2 столові ложки.

 Спосіб приготування:

Яблука помити, очистити від шкірки та серцевини. Очищені яблука подрібнити  на тонкі шматочки. До яблук додати цукор, молоко, сіль та попередньо збиті в піну яйця, все гарно перемішати та додати порціями борошно, замішати однорідне тісто. Готове тісто взяти чайною ложкою, формуючи тим самим галушки, та покласти в окріп, варити на помірному вогні близько 10 хвилин, головна ознака того, що галушки готові коли при розрізанні навпіл середина галушки – суха. Подавати до столу яблучні галушки з розтопленим вершковим маслом.